Wednesday, March 28, 2018

Spaghetti Goreng Lada Hitam

Assalamualaikum & salam sejahtera..


Luangkan masa untuk ekspress update hari ni. Jom MaDiHaA kongsi menu ringkas ni. Sesuai untuk breakfast atau boleh je dimakan bila2 waktu yang dirasakan sesuai. Anak2 dah jemu dengan mee kuning. Kalau masak mee lidi atau spaghetti barulah laju dorang makan.

Kuantiti untuk resepi ni agak banyak ye. Kalau isi rumah tak ramai, elok kurangkan sukatan yang MaDiHaA kongsikan tu... Lagipun MaDiHaA guna sayur brokoli extra sebab memang suka masak letak sayur lebih.. jadi hasilnya pun dpt lebih. Makan banyak pun tak rasa bersalah sangat sebab sayurnya lebih... hehe...






Spaghetti Goreng Blackpepper/Lada Hitam
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
500 gm spaghetti
400 gm daging kisar (MaDiHaA guna ramlee)
2 ketul brokoli (saiz besar) ~ potong floret, cuci & tos
1 tin sos spagethi lada hitam prego
2 biji tomato ~ didadu
3 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
3 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
minyak masak untuk menumis

Bahan tumis
2 biji bawang besar ~ didadu
4 ulas bawang putih ~ di dadu
1 sudu besar rempah kurma

Cara menyediakan
1. Rebus spaghetti sehingga lembut. Toskan
2. Panaskan minyak masak & tumiskan bawang besar & bawang putih hingga layu & wangi. Tambahkan rempah kurma & kacau rata. 
3. Masukkan daging kisar & pecah2kan supaya ianya relai & berderai. Masak hingga ia berubah warna. Masukkan tomato dadu, lada hitam kisar & kacau lagi hingga daging masak.
4. Masukkan sos spaghetti lada hitam & tambah air dalam tin kacau2 dengan sudu kemudian curahkan air ke dalam kuali. Bila mendidih masukkan brokoli, garam, sos tiram. Agak2 brokoli empuk masukkan spaghetti & kacau rata. 
5. Siap untuk dihidangkan.




Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...