Thursday, October 22, 2015

Ayam Bakar Madu........ InsyaAllah Sedap....



Assalamualaikum & salam sejahtera...

Dah lama tak membakar atau memanggang ayam.  Nampak Tun Telani share resepi kat FB.... terus salin resepi. Kebetulan anak dara baru lepas habis PT3 dan ada balik PJ hujung minggu tu... jadi teruslah buat, boleh makan sama2.  Bakar sekor terus (yang dipotong2). Tapi sebenarnya... bahagian dada ayam tu MaDiHaA dah hiris isinya sikit & simpan untuk buat rencah dalam bihun atau mee goreng.  Memang selalu 'kidnap' isi dada ayam tu sebelum dimasak sebab tak suka bila masak lauk bahagian dada yang banyak isi tu macam muak pulak nak makan.  Suka makan ayam bahagian yang bertulang.. sama juga pe'el dengan anak2 & en. suami. Jadi bila dah dinipiskan bahagian dada ayam tu... bila masak takdelah tebal sangat isi ayam tu... hihi... Lagipun.. nak goreng mee atau bihun untuk breakfast pun senang... dah siap sedia dah isi ayam... siap potong dadu... tinggal masak je. Mudahkan? Jadi ayam yang MaDiHaA bakar ni.. walaupun buat sekor... kira takdelah banyak sangat sebab isi bahagian dada tu tak tebal sangat.  Tapi oklah... cukup untuk kami 5 beranak buat lauk lunch & dinner disamping adalah tambahan lauk2 lain lagi. Alhamdulillah...



Jom tengok resepinya ye.  Memang sedap ayam bakar ni. Gambar kurang menarik takde hiasan bagai sebab nak cepat perut dah lapor.  Lagipun hari tu macam2 nak buat request dari anakanda yang nak balik asrama.  Layankan ajelah... ada orang kemaruk lama tak makan masakan ibu... kekeke... Terima kasih Tun berkongsi resepi yg sedap ni...



Ayam Bakar Madu Resepi: Tun Telani
Sumber : MaDiHaA aka Ratna  

Bahan2:  
1 ekor ekor ayam - potong boleh, nk potong 2 pun boleh
1 biji bawang besar  
8 ulas bawang putih  
1 inci halia
2 sk madu  
2 sk garam  
1 1/2 sb serbuk lada hitam
2 sk mixed herbs - tun guna palestin nyer mixed herbs. (MaDiHaA guna mixed herbs + 1 sk cayenne powder)  
7 sb kicap manis - ni agak2 sbb tun main tuang je 
Sedikit olive oil

Cara2:  
1. Blend semua bahan2 dgn sedikit air.  (MaDiHaA blend bahan dengan madu, kicap & minyak zaitun je... sebab air bawang akan keluar nanti..)
2. Perap ayam dgn semua bahan. Tun perap dlm setengah jam je. (MaDiHaA perap semalaman letak dalam peti ais rak tengah dengan bekas tertutup)
3. Bakar ayam sampai masak. (MaDiHaA bakar dalam pemanggang ajaib yang di alas aluminium foil sama mcm Tun... cepat je masak & ayamnya juicy) Sekali sekala balik2an ayam supaya masak sekata.
4. Siap & boleh di makan dengan nasi, spagetti.  Kalau nk ala2 kenny rogers, hidang dengan coleslaw n mash potatoes.

Selamat mencuba!

2 comments:

Mulan said...

Wooaahh sedapnya...

Unknown said...

keliatannya sangat enak kuenya !!

Terapi Obat TBC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...